USEIN KYSYTTYÄ

 
 

FAQ, eli usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastaukset niihin.
Kaikki kysymykset ovat asiakkaiden esittämiä.
 

A


Teetkö/taotko kaikki teräsi itse?

Kyllä. Muotoilen lähes kaikki puukon-, veitsen-, ja miekanterät takomalla. Teen myös teriä pelkästään hiomalla, mutta tällöin on kyseessä poikkeuksellinen design tai materiaali joka ei sovellu takomiseen.

(Huom. myös ruostumattomasta damaskusteräksestä (Damasteel) valmistamani terät ovat yleensä muotoon taottuja.)

B


Teetkö itse myös kahvat, tupet, kaiverrukset ym.?

Kyllä, rakennan ja muotoilen kahvat, ompelen käsin (ilman ompelukonetta) tupet sekä koristelen ne myös itse. Luukaiverrusten teko alkoi aikanaan ikään kuin "vahingossa" ja se on vuosien varrella kehittynyt täysin itse opittu taito.

C


Voiko sinulta ostaa pelkkiä teriä oman puukkoharrastuksen tarpeisiin?

Ei voi. En ole koskaan nähnyt aiheelliseksi kaupitella pelkkiä teriä.

D


Onko mursunhammas laillista materiaalia käyttää?

Kyllä on. Osa käyttämästäni mursunhampaasta (materiaalista) on antiikkista, tuhansia vuosia vanhaa hammasta ja osa on nykypäivän alkuperäiskansojen pyytämää ja myyntilisenssin kanssa jälleenmyymää materiaalia.

E


Teetkö mosaic damascus-teriä?

En, koska pyrin tekemään kaikista tuotteistani oikeaa käyttöä kestäviä teräkaluja. Suuri osa nykypäivänä valmistettavasta mosaiikkidamaskuksesta on tarkoitettu koristamaan metalliveistoksia ja koriste-esineitä, ei kestämään käyttöveitsen terälle asetettavia rasitusvaatimuksia.

F


Voiko takomallasi miekalla lyödä puita poikki
(ilman että ase vaurioituu)?

Puiden pilkkomiseen tarkoitettuja astaloita ovat mm. kirves, vesuri ja saha. Miekat ovat aseita joiden tehtävä on leikata ja vahingoittaa lihaa ja luuta. Valmistamiani miekkoja EI ole tarkoitettu kestämään puunhakkaamisesta aiheutuvia rasituksia. Toisaalta todettakoon, että taitavan miekankäyttäjän käyttelemänä miekalla voi lyödä poikki yllättävän paksuja oksia ja runkoja ilman että miekka vaurioituu.

G


Voiko valmistamallasi samuraimiekalla lyödä auton konepeltiin reiän ilman että miekkaan tulee jälkiä tai terä tylsyy?

Yleisesti ottaen voin todeta, että yhtäkään historiallista miekkatyyppiä ei ole tarkoitettu puunhakkuuseen, autojen romuttamiseen, puhelin/sähkötolppien katkaisuun tai muuhunkaan vastaavan tyyppiseen ilkivaltaan. Historiallisista aseista vain muutamat miekkatyypit on kehitetty terä/terä kontakteja kestäviksi, eikä niitäkään ole tarkoitettu täyspäiväisesti vastakkain hakattaviksi.

Japanilaisissa "samuraimiekoissa" on yleensä käytetty karkaisumetodia, jossa ainoastaan leikkaava terä eli terän suu on karkaistu kovaksi ja leikkaavaksi, muu osa terää on jätetty pehmeäksi ja sitkeäksi, jotta terä ei käytössä katkeaisi. Omat japanilaistyyliset teräni olen lämpökäsitellyt samaa metodia käyttäen. Lämpökäsittelyjen jälkeen terät hiotaan käsin aste asteelta pintoja kiillottaen kunnes terän kaikki pinnat ovat peilin kirkkaita, tämä prosessi vie noin viikon. Viimeisenä vaiheena terien karkaisulinja - hamon - otetaan esiin happoa tai emäksistä ainetta käyttäen. Valmis, kiillotettu terä on pinnaltaan erittäin herkkä syöpymään tai naarmuttumaan, miekanteriä arvioidessaan asiantuntijat eivät koskaan koske terään ja saattavat jopa pitää silkkipaperitolloa suussaan jottei sylkeä vahingossakaan lennä terään.

Voi vain arvailla, mitä tapahtuu terälle jos sitä runnotaan voimalla pellin läpi auton runkopalkkeja vasten. Bambumatoilla tehdyissä leikkuutesteissä valmistamani terät ovat yleensä toimineet ilahduttavan hyvin.

H


Ovatko samuraimiekkasi niin teräviä että voin pudottaa silkkiliinan terälle ja se halkeaa?

Eivät ole, kyseinen stuntti on esitetty elokuvassa "Bodyguard" ja siinä "samuraimiekan" roolissa oli espanjassa valmistettu halpismiekka.
Kyseisen valmistajan miekat ovat yleensä teroittamattomia. Elokuvien ihmeellisessä maailmassa tylsä miekka muuttuu lasermiekaksi, kun ohjaaja niin haluaa.

I


Näin TV:ssä kun taivuttelit miekkaasi mutkille.
Voiko kaikkia tekemiäsi miekkoja
taivutella samalla tavalla?

Ei voi. Miekan säilän elastisuus - siis taipuisuus - riippuu säilän rakenteesta ja sen poikkileikkauksesta. Jos ase on tarkoitettu pistoaseeksi, sen täytyy olla riittävän jäykkä jotta se toimii tehtävässään. Viiltämiseen tarkoitettu säilä voi olla hieman elastisempi. Useat rautakautisiin malleihin perustuvat miekat jotka olen valmistanut
(ie. viikinkimiekat) ovat suhteellisen elastisia, niin että säilää on mahdollista taivuttaa n. 90 asteen kaarelle. Televisiossa esitelty miekka edustaa joustavuudessaan ääripäätä tällä saralla. Taivuttelua kestävässä säilässä on kyse yhdistelmästä jossa sopiva raaka-aine on taottu tarkasti muotoon, lämpökäsitelty hyvin ja hiottu oikein.

J


Kuinka kauan kestää tilatun puukon valmistuminen?

Tämä riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon tilauksia on jonossa ennen ko. tilausta ja tietysti myös työn vaikeusaste vaikuttaa projektin pituuteen.

K


Kuinka paljon aikaa "siinä ja siinä" puukossa / miekassa menee aikaa?

Tämä on SE kysymys johon ei ole suoraa ja helppoa vastausta.

Perusmalleistani nikkari-puukkko on se, jossa on mielestäni vähiten työtä. Sen valmistamisessa kuluu noin kahdeksan tuntia työaikaa, joka jakautuu koko työviikolle, koska kaikkia työvaiheita ei voi suorittaa peräjälkeen. Itse nikkaripuukon terän takomiseen ei mene yleensä puolta tuntia enempää aikaa, loput seitsemän ja puoli tuntia kuluu muihin työvaiheisiin.

Kaikki muut puukot, veitset ja miekat vievätkin sitten huomattavasti enemmän aikaa valmistaa. Miekka on helposti liki kuukauden kestävä työrupeama. Työläimmät (miekka)projektit ovat vaatineet liki kolme kuukautta valmistuakseen!

L


Miksi kaiverretut kahvat maksavat noin paljon?

Luukaiverrukset ovat mielestäni aivan oma maailmansa, niissä on kysymys omasta taiteenlajista, joka on verrattavissa kuvanveistoon. Kyky nähdä ja taito ottaa esiin kolmiulotteisia muotoja esimerkiksi hirvensarven kruunusta ei kuulu enää tavanomaisiin puukkosepän osaamisalueisiin. Lisäksi luukaiverrusten tekeminen on tietysti myös hyvin tarkkuutta vaativaa ja stressaavaa puuhaa - poistettua materiaalia ei saa enää takaisin.

Myös ergonomia ja funktionaalisuus täytyy huomioida kaiverrusten kanssa, puukon/veitsen täytyy säilyä käyttökelpoisena työkaluna vaikka kaiverrus kahvaa koristaakin. Kaiverretuissa kahvoissa maksaa siis vaativa ja aikaa vievä työ joka edellyttää erityisosaamista ja pitkää pinnaa.

M


Mikä tekee teristäsi ainutlaatuisia?

En ehkä osaa nimetä yhtä asiaa joka tekee takomistani teristä ainutlaatuisia, mutta pyrin tekemään kaikki valmistamani teräkalut mahdollisimman huolellisesti, ammattitaitoisesti ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuvista materiaaleista.

Peruspuukoissani käytän terämateriaalina 52100-terästä joka on "kierrätysmateriaalia" ja alkujaan junavaunujen laakereista (laakerirullista) peräisin. Etsaan kaikki valmiit laakeriteräksiset terät hapolla niin, että esiin tulevat terien lämpökäsittelyrajat sekä itse teräksen syyrakenne. Teräksen syiden aaltomainen kuvio kertoo siitä, miten terä on taottu. Katsoja pystyy itse näkemään mitä terälle on oikeasti tehty -esimerkiksi tällaista viimeistelyä en ole muiden puukkoseppien nähnyt käyttävän.

N


Ovatko teräsi parempia kuin kaupasta ostettavat?

Vaikea sanoa. Erittäin hyvälaatuisia teriä on nykyisellään saatavilla kaupallisesti valmistettuina. Valmistamani terät ont kuitenkin tehty aina aiottua käyttötarkoitusta varten, alkaen materiaalin valinnasta.

Teen myös teräni varmasti huolellisemmin ja yksilöllisemmin kuin tehdasvalmisteiset terät.

O


Käytätkö parempaa terästä kuin valmistaja XXX?

En osaa sanoa. Nykyään saatavilla on hyvin monenlaisia puukkojen, veitsien ja miekkojen teriin soveltuvia teräksiä ja jotkut teräkset ovat kulutuskestävyydeltään parempia tai murtolujuudeltaan kestävämpiä kuin toiset. Loppupeleissä kuitenkin kyse on siitä kuinka huolellisesti ja ammattitaitoisesti kukin teränsä takoo, hioo ja ennen kaikkea lämpökäsittelee.

Karkaisusta voi tehdä yhden sortin taiteenlajin ja jopa kilpavarustelu lämpökäsittelytekniikoilla on mahdollista;
digitaaliohjatut "suolakarkaisu"uunit, kryokarkaisujärjestelmät ym. nostavat terien suorituskykyä, kestävyyttä ja teränpitoa, jne.
Nykyaikaiset teräkset ovat kuitenkin niin korkealaatuisia että käyttäjän alkaa olla vaikeaa havaita eroa huolellisesti "perinteisesti" karkaistun terän ja huippumodernisti "kryokäsitellyn" terän välillä.